Sunday, July 12, 2009

sekadar renungan..refleksi BIG

salam semua..
kali ini aku nak bicara tentang BIG aku yang lepas
huhu
kembara sosial sangat bermakna
dan
membuatkan aku berfikir(masa exam pun xberfikir mcm nie)
masa program hari tu aku dapat keluarga
yang sederhana
xmiskin..xkaya..
masa mula2 jejak kaki ke rumah dia..
mak aku nie macam malu2 atau blur
mungkin sebab xtahu nak wat apa dengan kitorang kan..
pas dok kejap..dia trus ajak aku dan kawan2 aku ni pegi jeti..


jadi nak dipendekkan cerita..
memang puas la kami makan 
dan 
berjalan sepanjang hari..
dapat macam2 pengalaman..
hurm..benda2 2 sume da biasa bg aku
so xkesah sgt la kan

cuma yang bermain dalam kepala otak aku nie
kagum..terharu..

terharu dan kagum : melihat mereka bersungguh-sungguh melayan kami.
semua diberikan cukop
sangat terharu..walaupun mereka ada yang tergolong dalam golongan yang susah
layanan yang diberikan masih kelas A!!
cuma aku agak terkilan kerana
anak2 kampung disana masih tiada kesedaran untuk belajar..
sekurang-kurangnya habis sekolah menengah..
hurm
sedey la jugak..
huhu
masa g program bersamamu..
ada je anak2 dorg ke sekolah
atau
semangat untuk kesekolah
walaupun keadaan mereka sangat daif..
sehinggakan bumbung langit
lantai tanah
lampu pelita..air sungai..
huhuhu
sangat2 menginsafkan aku..
selamat beramal&renung2 kan

4 comments:

Bisikan Hati said...

Salam. Sesungguhnya BIG ini menginsafkan...sampai bila? Selama- lamanya? atau selepas tamatnya program? Ramai hanya insaf sementara..Sebab..mereka yang insaf ini hanya di mulut..kalau tidak tentu sentiasa bersyukur dengan apa yang ada dan melipatgandakan usaha untuk mempebaiki taraf hidup, tidak merungut- rungut dan menjalankan perintah ALLAH tanpa susah payah...bukan hanya berkata- kata meskipun kita maklum lidah tidak bertulang..wasalam.

lidahaku said...

huhuhu
walaupun lidah tidak bertulang..
kesedaran itu tetap ada
dan apabila kita teringat
kita akan belajar
dan menjadi panduan
hurm..
xpe..
manusia mmg slalu terlupa
harap2 tdak kerap lupe..
hee

Nurul Hidayah Isnin said...

aku stuju..
BIG kali ni mmg sgt bermakna.
ha..refleksi ni dah bole hntr terus dah kt tutor, en sanip..

Syafik said...

seronok pegi BIG ni. Teringat juga turn aku dulu. ambil yang baik. Jadikan teladan.